Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 6 de desembre del 2016

Intel·ligències multiples


Gardner defineix la intel·ligencia com la capacitat de resoldre problemes o elaborar productes que siguin valuosos per a una i més cultures. Aquesta definició fa que la intel·ligència es pugui concebre com una capacitat que la converteix en una destresa que pot ser desenvolupada. 
Un aspecte clau de la teoria de Gardner és que aquestes capacitats no són estàtiques, sinó que gràcies a la interacció amb l'entorn podem millorar les intel·ligències en què no es destaca especialment.
Gardner no nega el component genètic, però manté que aquestes potencialitats s'aniran desenvolupant d'una manera o altra segons el medi on es viu, les experiències viscudes, l'educació rebuda, etc. 
Tots els éssers humans tenim les vuit intel·ligències en major o menor grau. No hi ha un tipus d'intel·ligència únic en una persona.
Totes les intel·ligències són igual d'importants, i segons això, el problema seria que el sistema escolar no les tracta de manera igual, sinó que prioritza la matemàtica i la lingüistica.

Les 8 intel·ligències múltiples són:
  • La lingüística: És la capacitat d’utilitzar el propi idioma. Facilitat per als idiomes, per a comunicar-se verbalment, entendre textos i discursos aliens. Sol incloure també bona memòria.
  • L’abstracta o matemàtica: És la capacitat de càlcul o raonament abstracte. Està relacionada amb la capacitat lingüística i juntes ajuden a la deducció i al pensament científic.
  • L’espacial: Capacitat de veure objectes a la ment, manipular-los i tenir una idea realista de la seva mesura. Serveis per orientar-se i formar-se un mapa mental de l’espai.
  • La cinètica: Implica el domini dels propis moviments.
  • La musical: Capacitat de distingir bé els sons, tenir bon ritme i reproduir una cançó, una música.
  • La intrapersonal: Capacitat de conèixer-se a si mateix, controlar-se i motivar-se.
  • La interpersonal: És la capacitat de posar-se al lloc dels altres i relacionar-s’hi bé.
  • La naturalista: Capacitat per tenir cura de la natura, ens permet distingir i classificar elements del medi natural.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada